Transvestiitti, transsukupuolinen vai drag queen?
“Saatko sä jotain seksuaalista tyydytystä, kun laitat miesten vaatteet päälle”
– kysyttiin suomalaiselta drag kingiltä Minna Kivelältä. Minulta on kysytty myös usein, mitä saan siitä, kun esiinnyn naisena ja pukeudun naisille miellettyihin vaatteisiin.
“Saan siitä palkkaa” – vastaan usein.
Eräänä iltana istuin teatterin katsomossa ja kuuntelin ennen esityksen alkua, kun takanani puhuttiin drag -artisteista, transvestiiteista ja transsukupuolisista yhdellä samalla loukkaavalla termillä.
Drag -artistit sekoitetaan usein transvestiiteiksi tai transsukupuolisiksi. Suurimmassa osassa drag -artisteista tämä ei pidä paikkaansa, eikä myöskään toisinpäin. Transsukupuoliset eivät ole drag -artisteja, mutta he halutessaan voivat tehdä sitä ammatikseen.
Käsitteet tiivistetysti:
✳️ Transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan.
✳️ Transvestisuus tarkoittaa, että henkilöllä on tarve ilmaista eläytymällä, pukeutumalla tai laittautumalla toista (binääristä) sukupuolta kuin mikä hänelle on syntymässä määritelty.
✳️ Drag on taidemuoto, jossa henkilö muun muassa pukeutumisen avulla leikittelee sukupuolilla ja sukupuolirooleilla. Drag ei ole sama asia kuin transvestisuus, johon se usein sekoitetaan.
Lähde: https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/
Elämme aikaa, jolloin ihmisoikeudet ovat tapetilla koko ajan enemmän ja jokaisen on otettava vastuu omista ajatuksista, sanoista ja teoista. Siksi on hyvä opetella näkemään uusia asioita maailmasta, jossa elämme.
On otettava huomioon myös muut kanssaeläjät. Myös he, joilla ei ole riittävästi voimaa tulla esiin valtavirtaan omalla äänellään.
Vielä.
Ovatko drag -artistit transvestiittejä?
Seta ry:n sateenkaarisanaston mukaan transvestiitit määritellään seuraavasti:
Transvestisuus tarkoittaa, että henkilöllä on tarve ilmaista eläytymällä, pukeutumalla tai laittautumalla toista (binääristä) sukupuolta kuin mikä hänelle on syntymässä määritelty. Transvestiitti on usein tyytyväinen syntymässä määriteltyyn sukupuoleensa eikä hänellä ole tarvetta juridisiin muutoksiin ja/tai lääketieteellisiin korjauksiin sukupuolen suhteen. Transvestiitille on tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa, jota hän kulloinkin ilmentää.
Lähde: https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/
Jokaisella on oikeus määritellä ja sanallistaa tai olla määrittelemättä sukupuolensa. Jokaisen itsemäärittelyä tulee myös kunnioittaa. Useimmille transsukupuolisille on tärkeintä tulla kohdatuksi ja nähdyksi naisina, miehinä tai muunsukupuolisina – ei transnaisina, transmiehinä tai yleisesti transihmisinä.
Jotkut saattavat tuoda transsukupuolisuutensa esiin käyttämällä käsitteitä transnainen ja transmies. Transmies on mies, joka on syntymässä määritetty tytöksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään mies. Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritetty pojaksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään nainen.
Lähde: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/sukupuoli/sukupuolen-moninaisuus/transsukupuolisuus/
No eivätkö drag -artistit ole sitten transsukupuolisia?
Transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transsukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti voi olla mies, nainen ja/tai jotain muuta. Transsukupuolinen ihminen voi korjata kehoaan vastaamaan sukupuoli-identiteettiään. Transsukupuoliselle on tärkeää, että hänet kohdataan oikeassa sukupuolessaan, minkä vuoksi sukupuolen korjauksen sosiaaliset ja juridiset ulottuvuudet ovat myös tärkeitä. Aiemmin on käytetty käsitettä transseksuaalisuus, joka on vanhentunut ja se voidaan kokea loukkaavana.
Lähde: https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/
“Transvestisuuteen liittyvät merkitykset ovat yksilöllisiä. On väärin olettaa tietävänsä kysymättä, mitä transvestisuus toiselle merkitsee.”
Lähde: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/sukupuoli/sukupuolen-moninaisuus/sukupuolen-ilmaisu/
Mitä dragit sitten ovat?
Drag on taidemuoto, johon ei sisälly lähtökohtaisesti sukupuolen tai seksuaalisuuden kerrostumia, vaikka drag on lähtöisin seksuaalivähemmistöjen viihteestä ja usein esityksissä leikitellään sukupuolen esittämisen tavoista. Drag on usealle suomalaiselle ammatti, kuten monelle muulle on vaikkapa sairaanhoitaja tai roskakuski.
Drag on ympäröivään kulttuuriin ja yhteiskuntaan kietoutunut rakennelma, joka heijastaa näyttämöllä aikalaisyleisön kokemuksia maailmasta.
Näyttämöllä oleva drag -artisti ei ole koskaan vapaa, irrallinen tai neutraali ympäröivästä yhteiskunnasta ja kulttuurista, vaan pitää sisällään sosiaalisia, kulttuurisia ja poliittisia rakenteita. Tästä syystä jokainen esiintyjä, niin näyttelijä tai drag -artisti, on oltava tietoinen omasta vastuustaan ammatin vapauden lisäksi.
Esiintyjä ei koskaan voi tietää, miten esitys vastaanotetaan katsojien silmissä. Hän tekee työtään niillä reunaehdoilla, mitä teos ja työryhmä määrittää. Taide on aina ollut heikompien puolella.